0

Mit gondolsz a bezártságról?

Amerikai űrhajósok adtak tanácsot a bezártság elviselésévek kapcsolatban. Ha a képre nézünk akkor pontosan értjük, hogy ebben a témában ők számítanak a legnagyobb szaktekintélynek. 

Legfontosabb tanácsuk az volt, hogy amikor az életkörülmények drasztikusan megváltoznak, és sem a tér, sem az idő nem a megszokott formában jelenik meg életünkben, akkor a legfontosabb napirendet készíteni. 

Az ember életében meghatározó a térhez és időhöz kötöttség. Ezek a keretek segítenek eligazodni a világban, és meghatározni önmagunkat. Amikor külső körülmények miatt ez a ritmus eltűnik, széthullanak a szokások, ami rendkívül erős szorongáshoz vezet. A napirend, ezeknek a téri és idői kereteknek mesterséges pótlását szolgálja. „Tudom, hogy most mit csináljak”. Valóban ez a legfontosabb tanács. 

De jó, ha tudjuk, hogy ez önmagában nem oldja meg mostani problémánkat. Helyzetünk nagyban különbözik az űrhajósokétól. Miközben körülöttünk jelen van a megszokott környezetünk: a gyönyörű tavaszi napsütés, sokan az ablakon keresztül is látjuk a berobbanó tavasz növényeit, virágait, korlátok közé vagyunk szorítva. A korlátozás ütközést, frusztrációt eredményez, amit, ha nem tudunk megoldani, szervezetünket elöntik a stressz hormonok. Félelem, aggodalom, lesz úrrá rajtunk, és megindul bennünk a szörnyű következményeket, reménytelen jövőt kilátásba helyező gondolatok áramlása. Ez törvényszerű, de van lehetőségünk tenni ellene. Mindannyian tudjuk, hogy logikailag értelmetlenek ezek a történetek, hisz a tudomány is most vizsgálja ezt az új helyzetet. Egyelőre azonban nem rendelkeznek annyi eredménnyel, hogy jóslásokba bocsátkozzanak. Ezt könnyű belátni, de a kérdés az, hogy hogyan hallgattassam el ezeket a hihetetlenül erőszakos gondolatmeneteket.

Készíts napirendet! Tervezzük meg a napunkat, de most ne merev időpontokhoz kötve azokat, hanem rugalmasabb időhatárokkal. Elég sok váratlan esemény is történhet, és sok embernél, ha a napirendtől némileg eltér, újabb stressz forrássá válhat. 

Vedd észre, ha napi tevékenységed közben elkezdődnek ezek a gondolatok. Ne várd meg, hogy felerősödjenek, a legjobb ezt csírájában megállítani. Mondd ki magadnak, hogy nem, mondd ki, hogy töröld! De ne állj meg itt. A legjobb lehetőségünk az, ha belső beszéddel újra és újra meggyőzzük magunkat. Ha gyorsan, tudatosan átkapcsolunk arra, hogy mi az, amink van, és ezt sorolgatjuk, esetleg számunkra megnyugtató megerősítő állításokat mondogatunk. 

Találj minden nap egy dolgot, amit örömmel teszel. Legyen ez olvasás, zenehallgatás, tv sorozat nézés, kapcsolatba lépés egy fontos ismerőssel, akár néhány kedvünkre való falat elfogyasztása. Szóval bármi, amivel egy rövidebb időre jutalmazod magad.

Ami a legtermészetesebb, a napi relaxáció fontossága. Nem mindig azért, hogy valamit programozzunk, az is gyógyító lehet, ha egy irányított meditációt hallgatva az életben ma is meglévő szépségekre irányítjuk a figyelmünket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnél-e tőlünk jó hírekkel és hasznos tanácsokkal teli hírlevelet kapni? Ha igen, javaslom iratkozz fel itt e hírlevélre!

Név: *
Email: *

* Az adataidat bizalmasan kezeljük.
A feliratkozással elfogadod a ÁSZF és Adatkezelési nyilatkozat