0

Mit gondolsz a megszorításokról?

Ezt most nem én kérdezem, hanem egy közvélemény kutatóintézet. Több kérdést tettek fel, de két adatuk összehasonlítása még a szakembereket is meglepte. Nem akarok statisztikai adatokat leírni, de beszédes volt az az adat, hogy a megbetegedés valószínűségét általában 70%-nak ítélték az emberek, de saját megbetegedésük esélyét csupán ennek felére taksálták. Hát, hogy van ez? Egyrészt nagyon is tudatában vagyok annak, hogy milyen kockázata van a járványnak, ennek ellenére úgy nyilatkozom, hogy az én személyes veszélyeztetettségem ennek csak a fele. Ha így nézem a dolgot, akkor ez enyhén szólva furcsa gondolkodás. És sajnos ez jellemző ránk emberekre, életünk más területein is.  Tudod miért? Mert ha komolyan veszem a veszélyt, akkor a megelőzés érdekében változtatnom kellene a viselkedésemet irányító szokásaimon. Inkább tagadom a problémát, becsapom magam, magyarázatokat gyártok, csak hogy fel se merüljön szokásaim feladása. Mert az nehéz. Azért nehéz, mert gyermekként megtanult, automatikussá vált meggyőződéseinket kellene feladni.

De nekünk agykontrollosoknak nagyszerű lehetőségünk van ezek meguralására. Az elmetükre technika sikeresen alkalmazható. Így első lépés, hogy reálisan nézz szembe a helyzettel. Mit kellene másképp tenned, hogy nagyobb védelmet biztosíts magadnak? Mi lenne az ennek megfelelő, új szokás. Ha sikerül ezt végig gondolnod, akkor már kezdheted is a programozást. A kék keretes tükörbe, önmagaddal szembe lásd magad, ahogy a veszélyt jelentő szokásod szerint teszed a dolgodat, de ezt töröld ki. Aztán a tükröt kicsit balra tolva változtasd a keretét hófehérre. Vetítsd bele egy olyan jelenetet, amikor a védelmedet jelentő új szokásod szerint cselekszel. Élj át minden jó érzést, örömöt és büszkeséget célod elérése, értelmesebb viselkedésed elképzelése közben. Tartsd szem előtt, hogy belső képeid megalkotásában ne a rossz szokás elleni küzdelmet jelenítsd meg, hanem egy hasznosabb, új szokás kialakulása miatti örömödet.

Sok sikert,

dr. Kígyós Éva

 

Fotó: 24.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnél-e tőlünk jó hírekkel és hasznos tanácsokkal teli hírlevelet kapni? Ha igen, javaslom iratkozz fel itt e hírlevélre!

Név: *
Email: *

* Az adataidat bizalmasan kezeljük.
A feliratkozással elfogadod a ÁSZF és Adatkezelési nyilatkozat