0

Mi a pozitív gondolkozás?

Sokszor megkérdezik tőlem: mi az a „pozitív gondolkodás”. Nem azt jelenti, hogy reggeltől estig széles szájjal mosolygunk, mondván „minden nagyon szép, minden nagyon jó”. Alapvetően két dolgot jelent: a negatív hatású szófordulatok és gondolatok kerülését; és megoldáscentrikus hozzáállást. Utóbbi azt jelenti, hogy a probléma fölismerése után a megoldást, a kiutat keresem.

Hadd említsek konkrét példát a saját életemből. 1986-ban hirtelen intenzíven szédülni kezdtem, s az első ideggyógyászati vizsgálat komolyan fölvetette agydaganat lehetőségét. Először megrémültem. Aztán azt mondtam magamnak: „Mi a legrosszabb, ami történhet? Hogy meghalok. Hát egyszer úgy is meg kell halni. No, azért tételezzük fel, hogy ennél egy fokkal jobb a helyzet. Agydaganatom van, és megoperálnak. Megmutatom, hogy a műtét után – amennyire lehet – talpra állok!” Csupán attól, hogy a helyzetet nem problémaként, hanem megoldandó feladatként kezeltem, megnyugodtam, s megtettem a szükséges lépéseket. (Szerencsére nem daganat okozta a tünetet.)

Példámmal azt igyekeztem bemutatni, hogy baj esetén a hozzáállásunk kulcsfontosságú. Érdemes a jelentkező nehézségeket az élettől kapott kihívásként, megoldandó feladatként, s nem problémaként kezelni. Ez a hozzáállás a pozitív gondolkodás. (Esetem azt is mutatja, hogy érdemes először a lehető legrosszabb verziót is gondolatban elfogadni, mert ha rájövünk, hogy akkor sincs világ vége, utána már nyugodtabb fejjel küzdünk a lehető legjobb kimenetel megvalósításáért.)

Az élettől kapott kihívásokat és feladatokat azonban nagyobb eséllyel tudjuk megoldani, ha kiaknázzuk agyunk rejtett képességeit. Ezt kínálja a 4 napos agykontrolltanfolyam, amiről a www.agykontroll.hu honlapon vagy az 1/488-0118-as, ill. a 20/969-0059-es telefonszámon kaphat információt.

Jó egészséget kívánok!

Domján László
agykontrolloktató és orvos

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnél-e tőlünk jó hírekkel és hasznos tanácsokkal teli hírlevelet kapni? Ha igen, javaslom iratkozz fel itt e hírlevélre!

Név: *
Email: *

* Az adataidat bizalmasan kezeljük.
A feliratkozással elfogadod a ÁSZF és Adatkezelési nyilatkozat