Maszlag Anikó

Csongrádon születtem, ma Kiskunmajsán élek. Óvónőként dolgozom már több mint 25 éve. Mindig szívesen foglalkoztam gyermekekkel, csodálom nyitottságukat, őszinteségüket, mérhetetlen fantáziájukat, tettvágyukat.
Az új dolgok mindig felkeltették érdeklődésemet, így elég hamar megismerkedtem az agykontrollal. 1991-ben, Kecskeméten végeztem el először a tanfolyamot, s az mélyen megérintett.
A tanultakat saját magamon, családomon és természetesen az óvodában is elkezdtem alkalmazni. Elsősorban a pozitív gondolkodásra fektettem nagy hangsúlyt, hiszen tapasztaltam, hogy könnyebb tiltani (mit ne tegyen a gyermek), mint arról beszélni, amit szeretnék, hogy megtörténjen. Ez a váltás – gyakorló anyaként is tapasztaltam – nem mindig egyszerű.
Gyermekoktató 1992-ben lettem, ami meghatározó élmény lett számomra. Új lehetőségek nyíltak a gyermekekkel való foglalkozással és neveléssel kapcsolatban. A tanfolyamok tartása közben rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a gyermekek életének minden területéről (pl. önmagukon való változtatásban, tanulásban, a gyógyítás területén). Munkahelyemen, az óvodában, szokássá tettem a rendszeres, napi relaxálást. Ilyenkor a kicsik szabadon engedhetik fantáziájukat, beleélhetik magukat vágyott céljaikba, megoldást találhatnak problémáikra, s garantáltan megnyugszanak és felfrissülnek. A délutáni pihenés előtt részletet hallgatnak meg a Vidám Tapsi és Mérges Tapsi kalandjai című, agykontrollos mesekönyvből, ami láthatóan befolyásolja reakcióikat, ha konfliktushelyzetbe kerülnek. Ilyenkor sokszor megkérdezik egymástól: „Mi szeretnél lenni, Vidám Tapsi vagy Mérges Tapsi?” E mese révén is megtanulják, hogy mindig van választási lehetőségük.

A tanfolyamok általában kétnaposak, s hétvégén zajlanak, de iskolai szünetben - igény esetén – hétköznap is szívesen tartok kurzust. A tanfolyamokon csak iskoláskorú gyermekek vehetnek részt. Fontos számomra a személyes kontaktus megteremtése, és az iskolai órákra emlékeztető szituációk kerülése. A gyermekek szinte szórakozva sajátítják el a tanfolyam anyagát: játékos feladatok, rajzolás, szituációs játékok, mozgásos gyakorlatok, beszélgetések, magyarázatok váltogatják egymást. Igyekszem minél többször aktívan bevonni őket a tanulás folyamatába, amire örömmel vállalkoznak; mindenki elmondhatja élményeit, ötleteit, tapasztalatait, felteheti kérdéseit.

Oktatási területem: Csongrád megye, Békés és Bács-Kiskun-megye egyes részei.

Elérhetőség:
Tel: 30/294-9294

aniko3.carpediem@gmail.com