Dohányzás

A dohányzás méltán tartozik a szenvedélybetegségek közé. A szenvedélybetegek keresnek valamit, a keresésnek azonban idő előtt véget vetnek, s a pótlék szintjén ragadnak le. A szenvedélybetegség sok szakember szerint az új tapasztalatoktól való félelem. Aki az életét utazásnak fogja fel, s állandóan úton van, az kereső ember, s nem szenvedélybeteg. Ahhoz, hogy saját kereső létünket megismerjük, be kell vallanunk magunknak otthontalanságunkat.

A dohányzás a kommunikáció, az emberi kapcsolatok és a valódi szabadság problematikájával hozható összefüggésbe. Lehet a valódi kommunikáció és a valódi szabadság helyettesítője. A cigaretta egyensúlyozó pálcaként is szolgálhat a társas életben, vagy lehet az idegesség és a belső feszültség szelepe is. Jelenthet agressziót: egy füstölgő vulkánt, mely nem tör ki. Lehet önjutalmazás vagy az önteltség jele is.
Ismerjük fel a dohányzás alatt átélt belső igényeinket és azok fontosságát, majd keressünk azoknak jobb megvalósulási lehetőséget!


A dohányzás szokása tehát különféle lelki okok miatt alakulhat ki.
De hogyan is induljunk el azon az önmagunkba vezető úton, ahol rálelhetünk e szenvedélyünk mélyebb, lelki okaira?

Néhány segítő kérdés az induláshoz:

• Úgy érzed-e, hogy szabadon kifejezésre tudod juttatni önmagadat?

• Van-e bátorságod elmondani a véleményedet?

• Van-e bátorságod megfogalmazni és egyértelműen kimondani, hogy mi az amit elfogadsz, és mi az amit nem?

• Szeretsz-e beszélni?

• Van-e türelmed és önfegyelmed odafigyelve hallgatni másokat?

• Merevek-e nyakad és vállad izmai?


Az agykontroll egyszerű mentális módszert kínál ahhoz, hogy a cigaretta iránti vágyat 30 nap alatt erőfeszítés nélkül megszüntessük magunkban.

 

Függőségek